Nagyvilág

Spanyoloké a Cesky Telecom

Csütörtöktől hivatalosan is a Cesky Telecom cseh távközlési nagyvállalat fő külföldi részvényesévé vált a spanyol Telefónica csoport, amelynek tőkerészesedése 51,1 százalék.

A spanyol távközlési vállalat átutalta a Cesky vételárának még ki nem fizetett 90 százalékát, hivatalos cseh közlés szerint 82,623 milliárd cseh koronát.

Az Európai Bizottság múlt pénteken hagyta jóvá az ügyletet, amelynek értelmében a Telefónica összesen 2,75 milliárd eurót fizet a cseh távközlési vállalat részvényeiért.

Ez a cseh vagyonügynökség eddigi legnagyobb privatizációs bevételi tétele, fölülmúlta a kormány korábbi várakozásait.

A továbbiakban a Telefónicának a nem kezében lévő részesedésre is vételi ajánlatot kell tennie – írja a francia hírügynökség, amely emlékeztet, hogy a Cesky többségi részének megszerzésével a spanyol vállalat egy csapásra a cseh mobilpiac első számú szereplőjévé is vált, mintegy 44 százalékát szerezve meg a piacnak, mivel mostantól tulajdonolja a 100 százalékban a Cesky Telecom által birtokolt legnagyobb cseh mobilszolgáltatót, az Eurotel Praha-t. A vezetékes szolgáltatásban a Cesky Telecom a cseh piac 80 százalékát tartja kézben.

A Telefónica márciusban tette, akkor a legmagasabb, vételi ajánlatot a Cesky Telecom cseh távközlési cég 51,1 százalékos állami részesedésére.

A Cesky Telecom tavalyi adózott eredménye 5,6 milliárd korona volt 62,1 milliárd korona bevétellel. A Telefónica, amely a piaci értékre harmadik távközlési vállalat a világon, 2,877 milliárd eurós adózott eredményt ért el tavalyról, 30,6 százalékkal többet a 2003-as 2,2 milliárdnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik