Nagyvilág

Napokra leáll a román bankrendszer

A kemény lej (a címletekből három nullát levágnak) július elsejei bevezetése miatt június 30-án és július elsején bankmentes napok lesznek Romániában, ekkor nem nyitnak ki a bankok, és a pénzkiadó automaták sem működnek. Ez idő alatt készülnek fel az új pénznemmel való munkára – írja a Világgazdaság.

Egészen pontosan a pénzintézetek június 29-én bezárnak, és többségük csak a következő hét hétfőjén, július negyedikén nyit majd ki újra. Nem nyit ki a bukaresti értéktőzsde, a másodlagos elektronikus tőzsde, a Rasdaq és a nagyszebeni tőzsde sem. Ez utóbbiak azonban már június 27-én beszüntetik a nyilvános tevékenységet, és csak a 4-én, hétfőn kezdik újra.

Mint ismert, Romániában az idén július elsejétől tízezer korábbi lej (ROL) egy új, úgynevezett nehéz lejt (RON) ér majd. A korábbi pénz párhuzamosan használható az újjal, egészen 2006. december végéig. Az átmeneti időszakban a nyilvántartásokat mindkét pénznemben vezetni kell. A törvény szerint a régi címleteket egészen 2009. december 31-ig lehet beváltani a Román Nemzeti Bankban, ám a bank kilátásba helyezte a határidő eltörlését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik