Nagyvilág

Újra célkeresztben az ENSZ főtitkára

Nem kizárt egy új nyom alapján, hogy Kofi Annan ENSZ főtitkár mégis részt vett korrupciógyanús ügyletekben az Iraknak szánt "Olajat Élelmiszeerért" program kapcsán – írja a Népszava.

A Paul Volcker által vezetett ENSZ vizsgálóbizottság bejelentése szerint akadnak olyan jelek, amelyek szerint Annan tudott arról a hatalmas megrendelésről, amelyben fia, Kojo is szerepet játszott.

Michael Wilson, aki akkoriban a szóban forgó tanácsadó cég, a svájci Cotecna alelnöke volt (a vállalatnál Kojo is alkalmazásban állt), 1998 decemberében megbeszéléseket folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral és közeli munkatársaival. Wilson – aki egyébként Kojo Annan gyermekkori barátja – azt állítja, hogy a Cotecna olyan megrendelésre pályázott, amely révén évi tízmillió dollárral gyarapodott volna a svájci vállalat kasszája, s “meg akarták puhítani” a világszervezet főtitkárát. Ez állítólag sikerült is: a céget Kofi Annan is támogatta törekvésében olyannyira, hogy egy héttel később a Cotecna meg is kapta a megbízást a világszervezettől.

Fred Eckard, az ENSZ szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy a gyanúsnak vélt dokumentumokban semmiféle utalás sincs a párizsi találkozóra. Az ENSZ főtitkár sem emlékezik a megbeszélésre. A dokumentumot a Cotecna adta át az ENSZ vizsgálóinak.

Az “olajat élelmiszerért” program 1996-ban indult azzal a céllal, hogy az Irak ellen alkalmazott ENSZ-szankciók, amelyeket Kuvait 1990-es lerohanásáért róttak ki az országra, ne az iraki lakosságot sújtsák a legfájdalmasabban. A program jegyében lehetővé tették, hogy megszabott (összesen 67 milliárd dolláros) értékben olajat adjon el az ország, és ellenőrzött módon élelmiszert, gyógyszert és más közszükségleti cikkeket vásároljon nélkülöző lakossága számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik