Nagyvilág

Válással végződik a Viacom-CBS házasság

Öt évvel a Viacom és a CBS fúzióját követően ismét kettéválik a médiaóriás. A közgyűlés tagjai egyöntetűen a 2006 elejére tervezett felosztás mellett tették le a voksukat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online.

A CBS és a Viacom 1999-ben határozott a két cég egyesüléséről. A 80 milliárd dollár értékű ügylet volt addig a világ legnagyobb médiafúziója. Az egyesült cég neve továbbra is Viacom maradt, ami inkább a felvásárlást valószínűsítette. Ezt támasztotta alá az is, hogy az így keletkező médiaóriás elnök-vezérigazgatója az a Sumner Redstone maradt, aki a Viacomnál töltött be hasonló pozíciót.

A Viacom Inc. önálló társaságként fog a jövőben működni. Tulajdonában marad számos televíziós csatorna (MTV, VH1, Nickelodeon, Comedy Central), a Paramount Pictures filmstúdió és a Paramount Home Entertainment. Ez a társaság a jövőben elsősorban a növekedésre kíván koncentrálni, és újabb felvásárlásokat tervez.

A kettéválást követően a másik cég a régi nevén, azaz CBS Corporation-ként szerepel majd. A társaság stabil bevételével a befektetőket kívánja kielégíteni. A CBS szintén több televíziós csatornát felügyelne, és emellett a hatalmas rádiócsatorna üzemeltetőt az Infinity Broadcastinget, számos televíziózásban érdekelt produkciós cégeket, egy könyvkiadót és a Paramount szabad idő parkjait kapná.

A Viacomnál a tartós veszteségek miatt már egy ideje gondolkoztak a cég struktúrájának az átalakításán, mivel az elmúlt években a gyengülő televíziós és rádiós bevételek lenyomták a részvényeket. A médiaóriás a tavalyi évben 17,5 milliárdos nettó veszteségről számolt be. A két új cég többségi tulajdonosa, illetve közgyűlésük elnöke továbbra is a Viacom-főnök Sumner Redstone marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik