Nagyvilág

Tőkekivonással fenyegeti Európát az amerikai pénzügyminiszter

Kapitalizmus-ellenes retorikájuk tompítását kérte európai politikusoktól John Snow Brüsszelben. Amennyiben ez elmarad, az amerikai tőke kivonul az öreg kontinensről – vélte az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

John Snow a szabadpiaci reformok gyorsítását kérte Európa vezető politikusaitól, és elítélte néhány francia és német honatya kapitalizmus-ellenes szavait – írja a Financial Times.

A lap emlékeztet: mostanában Franciaországban számos bírálat éri a kapitalizmus „angolszász” fajtáját, és a kormányzó német szociáldemokraták is többször kikeltek a társadalmi forma néhány jelensége ellen. Legutóbb Franz Müntefering, a szociáldemokraták vezetője például sáskáknak nevezte a kockázati és fedezeti alapok tulajdonosait és az azokat irányító menedzsereket.

Európának kára származik a szabad versenyt és a szabadpiacot sértő kijelentésekből – nyilatkozta Snow a Financial Timesnak. A miniszter szerint az amerikai tőke oda megy, ahol számítanak rá, ahol elismerik, és ahol jók a megtérülés lehetőségei, így rövidlátó politika a befektetők megfélemlítése. Az amerikai pénzügyminiszter szót emelt a fedezeti alapokra vonatkozó pénzügyi szabályozás szigorítása ellen is. Úgy vélte, hogy az ilyen alapok hatékonyabbá teszik a pénzügyi piacok működését és megkönnyítik a tőkeáramlást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik