Nagyvilág

Ambiciózus tervekkel indul Luxemburgba Gyurcsány

Magyarország számára az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő luxemburgi csúcstalálkozóján az a cél, hogy a 2007-13 közötti időszakban az egy főre jutó támogatások tekintetében ott legyen a legjobb öt ország között – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a parlament európai integrációs nagybizottságában a parlamenti pártok frakcióvezetőit és a bizottság tagjait tájékoztatta a találkozón képviselendő magyar álláspontról – írja a Népszava. A kormányfő szerint a magyar célkitűzés ambiciózus, amiért tisztességgel meg kell küzdeni, de az előzetes tárgyalások alapján elérhető. Arra a kérdésre, hogy vajon Magyarország elérheti-e az uniós támogatásokból a GDP 3,7 százalékát, a miniszterelnök azt mondta, “talán”. Hozzátette, hogy az uniós támogatások felső plafonját, vagyis a GDP-hez viszonyított 4 százalékot tekintettel a nettó befizető országok álláspontjára, még a legszegényebb országok sem érhetik majd el. A miniszterelnök hozzátette, a legnagyobb nettó befizető országok között még tegnap is folytak az egyeztetések, így nem lehet előre megmondani, milyen tárgyalási alapról indulnak.

Hiba lenne leállítani az alkotmányozási folyamatot, lehetőséget kell adni valamennyi országnak, hogy átgondolják, miképpen tudják beemelni az alkotmányos szerződést saját törvényeik közé – fogalmazott Gyurcsány a találkozó másik témája kapcsán. A miniszterelnök szerint mielőtt a csúcstalálkozón döntenek a francia és a holland népszavazás elutasító eredménye kapcsán a ratifikálás további folyamatáról, meg kell hallgatni az érintett országokat csakúgy, mint azokat, ahol még nem történt meg a szerződés jóváhagyása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik