Nagyvilág

Szlovákia külföldre küldi a munkanélkülieket

"Rendkívül barátságtalannak" minősítette Doris Bures, az osztrák ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) egyik vezetője a szlovák kormánynak azt a tervét, hogy anyagilag támogatja a munkanélküli szlovákok külföldi munkavállalását.

Bures szerint a pozsonyi lépés újabb elem a rossz európai politikában. Felszólította Wolfgang Schüssel kancellárt, hogy “hatalmi szóval” lépjen fel a szlovák tervekkel szemben. Az ellenzéki képviselő megfogalmazása szerint a Szlovákiában alkalmazott egységes adó, valamint az osztalékadó hiánya bér- és szociális “dömpinget” okoz, ami negatív hatással járhat a munkapiacra.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) szociálisügyi szóvivője, Walter Tancsits úgy nyilatkozott, hogy nem fenyeget Ausztria “elárasztása” szlovák munkát keresőkkel. Úgy vélte, a szociáldemokraták panasza csak az ellenzéki párt Európa-ellenességének újabb megnyilvánulása. Tancsits szerint az osztrák munkaerő-piacra való bejutást pontosan szabályozzák a törvények, s nem lesz változás a hét évre szóló korlátozásban.

Pozsonyi lapok kedden arról számoltak be, hogy a kormány támogatja a külföldi munkavállalást: térítést fizet azoknak, akik a szomszédos EU-országokban keresnek állást. A térítés a külföldi munkahelyre való utazás költségét fedezi, annak teljes összege erejéig. A szlovák munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a térítést egyelőre csak kísérletképpen fizetik négyezer embernek, akiket a helyi munkaközvetítő hivatalok válogattak ki.

A feltétel az, hogy a munkavállaló előzőleg három hónapig volt munkanélküliként bejegyezve, illetve, hogy Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban vagy Csehországban vállal munkát.

Szlovákiában a munkanélküliség átlagosan 17,5 százalékos volt az első negyedévben, nagyobb a tavalyi utolsó negyedévi 17,1 százaléknál. Lengyelországé után ez a legnagyobb arány Kelet-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik