Nagyvilág

A dollármilliomosok száma jelentősen bővült

Egy év alatt 600 ezerrel nőtt világszerte a nettó egymillió dollár szabad pénzeszköz felett rendelkező emberek száma – derül ki a Capgemini és a Merrill Lynch szokásos éves felméréséből. A 7,3 százalékos növekedéssel így 8,3 milliósra bővült a gazdagok tábora.

A „felső tízezer” összvagyona is szépen, 8,2 százalékkal gyarapodott, s elérte a 30 800 milliárd dollárt – írja a Világgazdaság.

A vagyonosodás különösen Észak-Amerikára és Ázsiára volt jellemző, az álomhatárt itt lépték át tavaly a legtöbben. Észak-Amerikában a vártnál erőteljesebb gazdasági fellendülés és az adóreform nyomán 29,7 százalékkal, 2,7 millióra növekedett a milliomosok száma. Az ázsiai térségben elsősorban Kína és India rohamosan növekedő GDP-je volt jó hatással a vagyonosodásra.

A Közel-Keleten 22 ezer új milliomost regisztráltak, döntő többségük a rekordmagasságokba szökő olajárakból profitált. Európában a gazdaság hajtóerejét adó német–francia–olasz trió gyengébb teljesítménye érződött az újonnan meggazdagodók viszonylag alacsony számában. A kontinensen a világátlagot meghaladó gyarapodási ütemet csak Spanyolországban és az Egyesült Királyságban mértek. Az abszolút rekordot Szingapúr tartja, ahol ma már 22 százalékkal több – összesen 49 ezer – milliomos él, mint 2003-ban. A dobogón találjuk még Dél-Afrikát (21,6) és Hongkongot (18,8 százalék).

A nyersanyagok iránti megnövekedő kereslet, s az emiatt megugró árak – az arab olajvilágon kívül – leginkább Oroszország, Brazília és Dél-Afrika gazdagjainak malmára hajtják a vizet a jövőben – állapítja meg a jelentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik