Nagyvilág

Olasz népszavazás a mesterséges megtermékenyítésről

Vasárnap és hétfőn két napos referendumot tartanak a mesterséges megtermékenyítési programban résztvevők körének kibővítéséről Olaszországban. A kérdés a Katolikus Egyház heves ellenzése mellett került napirendre.

Olaszországban elkezdődött a kétnapos népszavazás a mesterséges megtermékenyítésről. Ha az igenek győznek, és elfogadják a törvénymódosítást, azok a párok is igénybe vehetik a beavatkozást, akiknek már van gyermekük. Az itáliai törvények szerint ugyanis eddig csak abban az esetben választhatta valaki a megtermékenyülésnek a mesterséges módját, ha súlyos betegség miatt nem lehetett gyermeke.

A törvény, bár enyhítene a szigoron, még mindig kritériumokhoz kötné a lombikbébi programban való részvételt. A törvénymódosítás szerint csak azokon a nőkön hajthatnának végre mesterséges megtermékenyítést, akinek nincs vagy csak egy gyermeke van, és nem szülhet többet. Olaszországban egy egyedül álló nő nem is álmodhat arról, hogy spermabankból válasszon apát gyermekének, ugyanis a lombikbébi programban csak olyan nők vehetnek részt, akik házasságban élnek.

Olaszországban a Katolikus Egyház hevesen ellenzi a mesterséges megtermékenyítést, így a mélyen vallásos országban sokan ezt a liberalizációt sem tartják helyesnek. Ezzel együtt várhatóan az igen szavazatok lesznek többségben. Az urnák egyébként ma este tízig lesznek nyitva, holnap pedig reggel héttől délután háromig lehet voksolni. A római La Repubblica értesülései szerint a részvétel nem túl magas: eddig az olasz választók mindössze 4,6 százaléka adta le szavazatát. Igaz, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is köztük volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik