Nagyvilág

Július elsején bizalmi szavazás a Bundestagban

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön megerősítette, hogy július elsején akar bizalmi szavazást a parlament alsóházában, a Bundestagban. Rövid berlini sajtóértekezletén azt is tisztázta, hogy a bizalmi kérdést nem kívánja szakmai kérdéshez kötni.

A kancellár és Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke május 22-én, az elvesztett észak-rajna-vesztfáliai választás napján vetette fel, hogy a németek ne jövőre, hanem már idén szavazzanak országos választáson, s döntsék el: akarják-e a szociáldemokraták megszorító intézkedéseket tartalmazó, de Schröder meggyőződése szerint Németország számára az egyetlen esélyt nyújtó reformpolitikáját.

Schröder bejelentette: az alkotmány előírásának megfelelően kellő időben kérelmezni fogja a bizalmi szavazást, hogy arra július elsején sor kerülhessen. A kancellárnak el kell veszítenie a bizalmi szavazást ahhoz, hogy kérhesse az államfőt: oszlassa fel a Bundestagot. A szövetségi elnök 21 napon belül rendelheti el a feloszlatást, s attól a naptól számított 60 napon belül választásra kerülhet sor.

Amint az egy csütörtöki televíziós kommentárban elhangzott, Schröder legfőbb gondja, hogy miként szervezze meg a többséget, amely nem szavaz neki bizalmat. A Bundestagban a kormányzó szociáldemokraták és zöldek vannak többen, ezen az észak-rajna-vesztfáliai eredmény sem változtatott. Egyelőre úgy tűnik, hogy sem a szociáldemokrata, sem a zöld frakció nem szívesen vállalkozik a kancellárbuktató szerepre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik