Nagyvilág

Egy elnök, egy áldozat Bolíviában

Eduardo Rodrigez ügyvezető államfő kinevezésével elhárul az akadály az előrehozott választások kiírása elől, melyre azért van szükség, mert a több hete tartó tüntetések hatására benyújtotta lemondását Carlos Meza bolíviai elnök.

Bolíviában letette hivatali esküjét Eduardo Rodrigez ügyvezető államfő miután a képviselőtestület csütörtökön elfogadta Carlos Mesa lemondását. A bolíviai Legfelsőbb Bíróság elnökének államfői kinevezése megkönnyítheti a politikai válságból kivezető utat, hiszen Rodrigez ígéretet tett arra, hogy hamarosan kiírja az országgyűlési választásokat.

Néhány órával a ezelőtt életét vesztette egy tüntető, ő az első halálos áldozata a több hete tartó megmozdulásoknak. Az elégedetlenségből fakadó tűntetések a múlt hónapban kezdődtek, miután a parlament elfogadott egy olyan törvényt, amely megadóztatná Bolívia földgáztartalékainak kiaknázásában érdekelt a külföldi cégeket. A demonstrálók szerint mindez nem elég, ők az energiaágazat teljes államosítását követelik.

Mesa keddre virradóra jelentette be, hogy a három hete tartó heves tüntetések nyomán távozik az államfői tisztségéből A politikus drámai hangú rádióbeszédében figyelmeztetett: Bolívia a polgárháború szélére sodródott és ebből a válságból csakis az új választások kiírása jelentheti a kivezető utat. Egyúttal felszólította Hormando Vaca Diezt és Mario Cossiót, a bolíviai törvényhozás két házának elnökét, hogy mondjanak le az alkotmányos utódlás kiváltságáról a választások érdekében.


Egy elnök, egy áldozat Bolíviában 1

Eduardo Rodrigez

A La Paz-i zavargások miatt kedden nem tudott összeülni a bolíviai parlament, hogy érvényesítse az elnök lemondását és kijelölje az előrehozott választások időpontját. A bolíviai alkotmány szerint a szenátus elnöke – aki egyben az ország alelnöke is – követheti az államfőt az alkotmányos utódlás szerint, majd a sorban a képviselőház elnöke, végül a legfelsőbb bíróság elnöke következik.

Ez utóbbinak van egyedül joga kiírni az előrehozott választásokat, de ehhez előzőleg a két házelnöknek le kell mondania. Csak azután, hogy mindez megtörtént nevezhették ki ügyvezető államfőnek Eduardo Rodrigez, aki az utóbbi két év alatt már a harmadik elnöke Bolíviának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik