Nagyvilág

Ésszerű olajipari árakat szeretne az EU és az OPEC

Nagyobb stabilitásra kell törekedniük a nemzetközi kőolajpiacon az érintett partnereknek, az Európai Unió és a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) csütörtöki közös állásfoglalása szerint.

Brüsszelben tartott első miniszteri szintű találkozóján a két szervezet illetékesei egyúttal ésszerű árak kialakítása mellett érveltek, rámutatva, hogy a tartósan megmaradó szélsőséges árak mind a termelők, mind a fogyasztók számára problémákat okozhatnak. A felek rámutattak arra is, hogy az elmúlt évben tapasztalható áremelkedések oka több tényező együttes alakulása volt, köztük a megnövekedett keresleté, az olajpiaci tevékenység élénküléséé, illetve geopolitikai fejleményeké. Az OPEC ugyanakkor nem sorolta az okok közé az olajhiányt. Az olajexportálók képviselői a sajtó előtt nyilatkozva jelezték, hogy hordónként 30-50 dollár körüli árat tartanának “ésszerű”-nek.

Az EU a legnagyobb olaj- és gáztermelőkkel folyatott széles körű párbeszéd részének tekintette a találkozót (és emiatt tulajdonít neki kiemelt jelentőséget), az OPEC pedig a termelők és fogyasztók közti párbeszéd javítására tett erőfeszítéseinek keretében látta azt fontosnak. Az ülést követő sajtótájékoztatón mindkét részről történelmi jelentőségűnek nevezték a találkozót, és bejelentették, hogy a párbeszéd ezen a szinten is, valamint – az olajpiaci fejleményeket, energiapiaci fejlesztési terveket, új technológiákat áttekintő – kerekasztal-megbeszélésekkel és konferenciákkal folytatódik.

A találkozó ideje tovább emelkedtek az olajárak a nemzetközi piacokon az iraki export zavaraival kapcsolatos félelmek miatt, illetve azokra a híresztelésekre, hogy a jövő héten újabb ülésre készülő OPEC kitermelő-képességének határára érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik