Nagyvilág

Meghátrált a Microsoft

Pont kerülhet végre a Microsoft és az Európai Bizottság között régóta húzódó vitára. A Microsoft Media Player nélküli operációs rendszert jelentet meg az ítéletnek megfelelve.

A vita mintegy másfél éve tart, amelyben a láthatóan a versenyhelyzet megsértésével vádolt Microsoft végül meghátrálni látszik. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy a bíróság által kiszabott 497 millió euró mikor kerül az Európai Unió számlájára, de az már bizonyos, hogy a Bill Gates által irányított vállakozás meghajol a döntés előtt és kiveszi az operációs rendszer szolgáltatás együtteséből a vitatott médialejátszót.

A most nyilvánosságra hozott közlemény szerint június 15-én jelenik meg az a Windows változat, amely már nem tartalmazza a vita tárgyát. A jelentések szerint az angol, a német, a francia, az olasz és a spanyol verzió tesz majd eleget először a szankciónak. A többi európai verzió később kerül a boltokba.

Az Európai Bizottság további elvárásának, miszerint a Windows forráskódját elérhetővé kell tenni más konkurens fejlesztők számára is, részben már megvalósult. Ha az intézkedéseket elégségesnek ítélik az illetékesek, akkor elhárulhat az a veszély a Microsoft feje felől, hogy a Bizottság behajtsa a naponta 5 millió dollárban megállapított késedelmi pótlékot.

A Microsoft utoljára július végéig kapott haladékot a perben, de úgy látszik a hosszas vita hamarabb is befejeződhet, mint azt ahogy a pesszimistább szakértők gondolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik