Külföld

Csúsznak a horvát csatlakozási tárgyalások

admin
admin

2005. 06. 09. 09:43

Bár történt előremozdulás, Horvátország továbbra sem működik teljes mértékben együtt Hágával – állapítja meg a nemzetközi törvényszék legújabb jelentése. Az uniós csatlakozásról szóló tárgyalások emiatt továbbra sem kezdődhetnek el.

Olli Rehn az Európai Unió bővítési biztosa szerdán közleményben nyugtázta, hogy a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott Hágai Nemzetközi Törvényszékkel Horvátország együttműködése továbbra sem minősíthető százszázalékosnak. A jelentést Carla del Ponte hágai főügyész készítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának megrendelésére. Hága megítélése szerint a vizsgált időszakban történt ugyan kedvező előremozdulás, de az együttműködést mégsem lehet teljes körűnek minősíteni.

Olli Rehn leszögezte, hogy Horvátország jövője az Európai Unióban van, és az EU kész a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, mihelyt Horvátország maradéktalanul teljesíti a Tanács által támasztott feltételeket.

A horvát csatlakozási tárgyalások megkezdése március 17-re volt kiírva, azzal a feltétellel, hogy Zágráb képes meggyőzni az EU-t arról, hogy teljes mértékben együttműködik Hágával. A teljes körű együttműködéshez elengedhetetlenül szükséges lenne a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézre kerítése és a törvényszék elé állítása, vagy, amennyiben a horvát hatóságok hatókörén kívül tartózkodna, a hollétéről megbízható információk szolgáltatása. Carla Del Ponte főügyésznő korábban számos alkalommal elmondta, hogy a horvát hatalmi struktúra bizonyos elemei nem csak szabotálják a hazájában hősnek tekintett férfi elfogását, de aktívan segítenek is neki a szökésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.