Nagyvilág

6,9 százalékkal nőttek itthon a gyógyszerkiadások

Az 1998–2003 közötti időszakban évente átlagosan 6,1 százalékkal bővültek az OECD-tagországok gyógyszerkiadásai, míg az összes egészségügyi kiadás reálértéke éves szinten 4,8 százalékkal emelkedett – derül ki a szervezet most kiadott tanulmányából.

Hazánkban elmúlt években a fejlett országok átlagánál gyorsabb ütemben nőttek az egészségügyi kiadások – írja a Világgazdaság. Ezen belül egyre nagyobb részt tesz ki a gyógyszerekre fordított összeg. Magyarországon az 1998–2002 közötti mutatók 8,3, illetve 6,9 százalékos emelkedést jeleznek, amelynél csupán néhány tagállam – például a világcsúcstartó Írország – esetében mértek nagyobb bővülést.

A gyógyszerekre fordított öszszeg a harminc OECD-országban átlagosan az egészségügyi kiadások nem egészen 18 százalékát teszi ki, ám Magyarországon ez az arány nem kevesebb mint 27,6 százalék. A jelenség térségünk egészében megfigyelhető: Szlovákiában világviszonylatban is példátlanul magas, 38,5 százalékos a gyógyszerkiadások aránya, de Csehországban is megközelíti a 22 százalékot. Míg egy német, francia, svájci vagy skandináv polgár egészségére 2500–3800 dollár között költ évente a társadalombiztosítás, addig térségünkben ez a szám még vásárlóerő-paritáson is csak 700–1300 dollár. A gyógyszerkiadásoknál már legfeljebb másfélszeres a különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik