Nagyvilág

Észak-Korea visszatér a hatoldalú tárgyalásokhoz

Észak-Korea tájékoztatta az Egyesült Államokat arról, hogy kész újrakezdeni az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalásokat - közölte kedden Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy Phenjan elhatározását észak-koreai diplomaták közölték amerikai tárgyalópartnereikkel hétfőn New York-ban. – Az Észak-Korea ENSZ-képviseletén folytatott megbeszélések az érintkezés fenntartását szolgálják, nem ez az érdemi tárgyalások színtere – tette hozzá az amerikai külügyi szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a hatoldalú tárgyalások szolgálhatnak a megbeszélések egyedüli formájaként.


Kína ENSZ-nagykövete szerint a tárgyalásokat valószínűleg már az elkövetkező hetekben újrakezdik Pekingben. Vang Kuang-ja (Wan Guangya) szerint a tárgyalások jelentik a legjobb megoldást a válságra, és azt mondta, bízik abban, hogy lesz előrelépés a tárgyalásokon. Tokióban Macsimura Nobutaka japán külügyminiszter felszólította Phenjant: ragadja meg az alkalmat és feltételek kikötése nélkül térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az észak-koreai nukleáris válság megoldását célzó, Kína, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország, valamint Észak- és Dél-Korea részvételével zajló hatoldalú tárgyalások Phenjan kivonulása miatt immár egy éve holtponton vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik