Nagyvilág

Barroso túlélte a bizalmatlansági indítványt

Az Európai Parlament nagy többséggel elutasította a Barroso-bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az eljárást kezdeményezők szerint José Barroso nem számolt be megfelelően arról, miért fogadott el 2004 nyarán egy többezer euró értékű hajókirándulást egy üzletembertől, aki később jelentős uniós támogatáshoz jutott.

Josep Borrell házelnök az ülés elején bejelentette, hogy bár egyes képviselők visszavonták aláírásukat az indítványról, még mindig megvan a szükséges létszám, a bizalmatlansági eljárás tehát továbbra is folyamatban van.

Az előterjesztők nevében a magát euroszkeptikusnak minősítő brit Nigel Farage szólalt fel. Ő többek között azt mondta, nem vádolja a Bizottságot korrupcióval, viszont átláthatóságot, és ennek biztosítására megfelelő eljárásokat követel az uniós intézményekben. Szerinte szükséges lenne meghatározni, milyen ajándékokat fogadhat el egy uniós biztos. Farage úgy vélte, a frakciók vezetői megengedhetetlen nyomást gyakoroltak egyes képviselőkre azért, hogy vonják vissza aláírásukat a bizalmatlansági indítványról, illetve ne is csatlakozzanak hozzá.

Barroso populistának, demagógnak, cirkusznak minősítette az indítványt. A Bizottság elnöke szerint valójában az unió intézményei elleni támadásról van szó.

A bizottsági elnök szerint minden alapot nélkülöz a bizalmatlansági indítvány. Barroso azt mondta, máskor is megjelent a Parlament előtt, nincs szó tehát arról, hogy csak egy ilyen indítvánnyal lehetett őt becsalogatni a plenáris ülésre. A politikus az EP Elnökök Konferenciája döntésére hivatkozott, amely nem találta szükségesnek, hogy további tájékoztatást adjon az ügyről. Barroso mindenesetre elismételte, hogy tavaly nyáron egy régi családi barátja meghívására vett részt egy hajókiránduláson, és nem volt tudomása az ő üzleti ügyeiről. A bizottság feje szerint ezért nincs szó összeférhetetlenségről.


A parlament végül 35 igen, 589 nem és 35 tartózkodás mellett elvetette az indítványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik