Nagyvilág

Érvényteleníthetik a Mol-INA tendert

A bosnyák kormány érvénytelenítheti a Mol-INA konzorciummal kötött megállapodását az Energopetrol eladásáról, hacsak a konzorcium nem teljesíti a kormány által szabott feltételeket – közölte a boszniai bosnyák–horvát föderáció miniszterelnöke.

Ahmet Hadzipasic a horvát Hina hírügynökségnek elmondta, hogy a konzorciumnak le kell mondania minden követeléséről a föderációval szemben, ugyanakkor a bosnyák állam felé fennálló tartozásait rendeznie kellene – írja a Napi Gazdaság.

A Mol és a INA alkotta konzorcium a bosnyák pénzügyminisztérium lapbeszámolókból ismert álláspontja szerint 17,9 millió euró tartozást halmozott fel korábban adó- és vámtartozás formájában. Eközben persze a jelenleg még állami kézben levő Energopetrol is tartozik az INA-nak. A konzorcium az egyoldalú lépésre nem hajlandó, azt viszont már korábban kijelentették, hogy a jelenleg is folyamatban levő bírósági ügyek lezárását követően minden megmaradó tartozást rendeznek.

A mostani kijelentés alapján – amely valószínűleg csak az ilyenkor szokásos alkudozás része – nagyon nehéz megítélni, hogy végül sikeres lesz-e a Mol bosnyák terjeszkedése. Különösen azért, mert a konzorcium állítólagos ajánlata a 17,9 millió eurós (35 millió bosnyák márkás) követeléshez képest sokkal nagyobb összegben, mintegy 60 millió márka értékben tartalmazott adósságátvállalást az egyébként kínált 10,2 millió bosnyák márkás vételár és 150 millió eurós további befektetés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik