Nagyvilág

Unja a banánt az Európai Bizottság

Kartellgyanú miatt több banán- és ananászforgalmazó cégnél tartanak razziákat az európai versenyjogi hatóságok.

A lavinát a Chiquita, a világ egyik legnagyobb banántermelő cége indította el, miután jelentette az EU versenyjogi hatóságainak, hogy értesülései szerint több alkalmazottja éveken keresztül információkat szolgáltatott a versenytársaknak az árakról és a szállítmányok nagyságáról, s ezzel megsértették az európai versenyjogi szabályozásokat.


Jonathan Todd szóvivő, nevek említése nélkül megerősítette, hogy az Európai Bizottság dokumentumokat foglalt le banán- és ananásztermelő, valamint forgalmazó cégeknél Németországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában és Írországban. Ezzel egy időben a Fyffes, a Dole és a Del Monte megerősítette, hogy a hatóságok náluk is vizsgálódtak és iratokat zároltak.


A bizottságnak oka van azt hinni, hogy az érintett vállalatok megsértették az Európai Közösség egyik szerződését, amely megtiltja az árak rögzítését és a piacok felosztását – hangsúlyozta közleményében Jonathan Todd. Ugyanakkor hozzátette: a razziák nem jelentik azt, hogy a vállalatok vétkesek; ennek kiderítésére széles körű, minden részletre kiterjedő vizsgálat hivatott. A Chiquita mindazonáltal közölte azt is, hogy a bejelentésért és az együttműködésért cserébe a bizottság felmentést biztosított számára az üggyel összefüggő minden büntetés alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik