Nagyvilág

Szaddám Huszeint 12 vádponttal szembesítik

A lehetséges 500 helyett, 12 vádponttal kell szembenéznie Szaddám Huszein volt iraki elnöknek. A jól dokumentált emberiség elleni büntettekért halálbüntetés várhat az egykori diktátorra – adta hírül a BBC Online.

Az iraki kormányszóvivő szerint nem akarták vesztegetni az idejüket mind az 500 lehetséges váddal, ezért mindössze 12 jól dokumentált emberiség elleni ügyre koncentráltak.

Politikai ellenfelei meggyilkolásával, a kurdok lakta észak-iraki Halabdzsa városa ellen 1988-ban intézett gáztámadással, Kuvait 1990-es inváziójával, továbbá az 1991-es öbölháború után kitört kurd és síita felkelés vérbe fojtásával vádolják, amelyekért a kormányszóvivő szerint a volt diktátorra halálbüntetés vár.

Az egykori iraki elnök perének időpontját eddig nem tűzték ki. Addig egy amerikai felügyelet alatt álló bagdadi börtönben tartják fogva, ahol 2003 decembere óta tartózkodik.

Huszein jogászcsapatának szóvivője bírálta és törvénytelennek minősítette a vádak bejelentésének módját. Mint mondta, a vádakat a törvény értelmében a bíróságon kell ismertetni, és az ügyvédeknek meg kell kapniuk a vádindítvány egy példányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik