Nagyvilág

Harminc év után Kínába is eljut a Rubik-kocka

Elöntheti a kínai és térségi fogyasztói piacot az ismét egyre népszerűbb Rubik-kocka, amelynek ázsiai terjesztésére jogot vásárolt egy sanghaji cég - írta a hétfői Financial Times.

A lap a céget idézve közli, hogy a Rubik Ernő által 1974-ben feltalált játék eddig soha nem jelent meg a térség piacán, annak ellenére sem, hogy az eredetileg Magyarországon készített és nyugatra eladott kocka gyártását a 80-as években hongkongi és tajvani üzemekben is el kellett kezdeni a mind nagyobb kereslet kielégítése végett.

A Middle Kingdom nevű, fogyasztói termékek értékesítéséreszakosodott csoport a brit üzleti napilap értesülése szerint öt évre szóló terjesztési engedélyről írt alá szerződést. Ennek alapján Kínában, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség hét másik országában, köztük Tajvanon, a Fülöp-szigeteken és Malajziában viheti piacra a magyar agytörő találmányt.

A Bűvös Kocka hivatalos születési dátuma egyébként 1974, amikor az első működő prototípus létrejött, és az első szabadalmaztatási kérelmet papírra vetették. 1975 elején végül benyújtotta szabadalmát a Találmányi Hivatalhoz, majd gyártót kezdett el keresni, aminek eredményeként a kocka 1977-ben forgalomba került. Ezzel a játék önálló életre kelt, rövid idő alatt népszerűvé vált, 1980-ban csak Magyarországon közel egymillió darab talált belőle gazdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik