Külföld

15 milliárd dolláros “üdülőt” épít Omán

admin
admin

2005. 06. 06. 15:13

Ománi és bahreini vállalatok a hét végén nyilvánosságra hozták annak a gigantikus ománi idegenforgalmi fejlesztési tervnek a részleteit, amely 15 milliárd dolláros értékű lesz és egy új város, a " Kék város" felépítését célozza.

A 2,5 millió lakosú szultánság egy 35 négyzetkilométernyi területen építi ki a ” Kék várost”, egy többfunkciós települést, amely a turisztikai célon túl nevelési, egészségügyi és sportterveket is megvalósít.

A fővárostól száz kilométernyire északkeletre a tengerparton építik ki a várost, az első fejlesztési szakaszban 1,8 milliárd dollárból. Az építkezéseket a terv szerint az év végével indítják el és azt 2009 végén fejezik be, míg a teljes projekt 15 éves átfutási idejű.

A kis olajtermelő ország, amely nem tagja az OPEC-nek, az olajtól való függősége enyhítését reméli a projekttől. A terv kivitelezésére létrehozták az Al Sawadi nevű beruházási és turisztikai társaságot (ASIT), amelynek 1 milliárd dolláros alaptőkéjét egy ománi és egy bahreini holding jegyezte le.

A “Kék város” 200 ezer embernek ad majd otthont és a remények szerint évente több mint 2 millió turistát vonz. A projekt kivitelezése 50 ezer munkahely létrehozásával jár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.