Nagyvilág

Schröder és Chirac Európa megmentéséről tárgyalt

Az európai alkotmány francia és holland leszavazása után munkavacsorán elemezte a helyzetet a francia elnök és a német kancellár szombaton este Berlinben.

Az európai egységfolyamatok megmentéséről tárgyalt Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia elnök ma este Berlinben. A munkavacsorán berlini források szerint első helyen szerepelt az európai alkotmány franciaországi és hollandiai leszavazása utáni helyzet elemzése s annak demonstrálása, hogy az Európai Unió “német-francia motorja” továbbra is működik. Schröder és Chirac pár nap múlva Franciaországban is találkozik, hamarosan Németországba várják Tony Blairt, az euroszkeptikus Nagy-Britannia miniszterelnökét. Július 1-jétől fél évig Nagy-Britannia lesz az EU elnöke. A hónap közepén Brüsszelben az EU állam- és kormányfői tanácskoznak.

Németország úgy próbál eleget tenni az európai vezető szerepnek, hogy időközben a kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció politikai legitimációja meggyengült, a koalíció idő előtti országos parlamenti választást szorgalmaz. Schröder azt hangoztatja, hogy az alkotmány válságának nem szabad általános európai válságba torkollnia, az Európai Unió mutasson cselekvési készséget olyan területeken, ahol azt semmi sem akadályozza, például a 2007-2013-as költségvetés ügyében.

A német kancellár egyfajta “gondolkodási szünetet” is szeretne, az európai irány mélyreható elemzését. A kancellár a héten jelezte, hogy Németország kész mozdulni költségvetési ügyben, de sürgette, hogy mások is tanúsítsanak rugalmasságot. Németország eddig azt hangoztatta, hogy az országok hozzájárulásainak nem szabad meghaladnia a bruttó nemzeti jövedelem egy százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik