Külföld

Folytatható a ratifikáció

admin
admin

2005. 06. 03. 07:21

Az Európai Unió alkotmányos szerződése ratifikációjának folytatása mellett foglalt állást a francia elnök és a német kancellár, annak ellenére, hogy a holland választópolgárok a témában kiírt népszavazáson elsöprő többséggel a szerződés elfogadása ellen voksoltak.

Gerhard Schröder német kancellár közleményben hangsúlyozta: “tiszteletben tartja, de nagyon sajnálja” a hollandiai referendum eredményét, mindazonáltal meggyőződése, hogy az unió alkotmányos szerződésére szükség van. Jacques Chirac francia elnök szintén közleményben tudatta, tudomásul vette a holland választók döntését, de ő is a ratifikációs folyamat továbbvitelére szólította a tagországokat.

“Míg 11 tagország már döntésre jutott, az unió összes tagállamának felelőssége, hogy kinyilvánítsa véleményét” – hangoztatta Chirac.

Pierre Moscovici, az ellenzéki francia szocialista párt tisztségviselője és volt Európa-ügyi miniszter, aki a múlt vasárnapi franciaországi népszavazást megelőző kampányban a szerződés elfogadását támogatta, kijelentette: az alkotmányos szerződés a franciaországi referendumon “halálos sebet” kapott, a holland elutasító szavazatok meggyőző többsége után pedig “valószínűleg kimúlik majd”.

Marielle de Sarnez, a jobbközép UDF párt európai parlamenti képviselője úgy vélekedett, hogy a szerződés francia elutasítása “nagy befolyással” volt a három nappal később tartott holland népszavazás kimenetelére, Nagy-Britannia pedig a két “nemet” felhasználhatja annak bejelentésére, hogy a brit korányzat nem ír ki népszavazást az európai uniós alkotmány jóváhagyásáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.