Nagyvilág

Nem javulnak a gazdasági mutatók Németországban

A vártnál lényegesen gyengébb volt áprilisban a németországi kiskereskedelmi forgalom: 3,0 százalékkal állt a megelőző év azonos szintje alatt, májusban az ipari beszerzői menedzser index szintén csökkent.

A szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint nominális értékben a forgalom 2,0 százalékkal maradt el a 204 áprilisi szinttől- közölte a hivatal, hozzátéve, hogy az adatok nem teljes körűek, mivel a statisztikai módszerváltás miatt az adatok csak a nagyobb kereskedelemi láncok forgalmára vonatkoznak. Az adatgyűjtés módszerében beállt változás miatt a hivatal nem tett közzé forgalmi adatot az előző hónaphoz viszonyítva.

Áprilisban rendszerint megugrik a háztartások fogyasztása, ez azonban ezúttal nem következett be, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy a lakosság most szemesül a magasabb fűtési költségekkel. A kedvezőtlen gazdasági kilátások, a magasabb egészségügyi költségek, az emelkedő üzemanyagárak is visszafogják a lakossági költekezést. Részletesebb értékelésre a szakértők majd csak a havi összehasonlító adatok közzététele után vállalkoznak.

Az ipari beszerzői menedzser index is csökkent

A német feldolgozóipar teljesítménye májusban már a második hónapja csökkent, ám a német ipar európai versenytársaihoz képest jobban teljesített. A NTC kutatóintézet kezelte beszerzői menedzser index (PMI) 49,4 pontra süllyedt az áprilisi 49,7 pontról. A megrendelések további mérséklődése a létszámleépítések felgyorsítására késztette a vállalatokat.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságát az mentette meg a többi jelentős eurózóna-gazdaság ipari teljesítményének lassulásától, hogy a német gépipar speciális gyártmányai, a tőkejavak iránt tartós a külföldi kereslet. Ezt erősíti a gyengülő euró, ám egyben jelzi, hogy a német feldolgozóipar sebezhetővé válhat, amint a beruházási javak iránti külföldi keresletben törés következik be – értékeli az NTC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik