Nagyvilág

HIV pozitív vért terjesztett a kanadai vöröskereszt

A jótékonysági szervezet több ezer kanadait fertőzött meg HIV és hepatitis C vírussal. Közülük már több mint háromezren haltak meg.

A BBC értesülései szerint az 1980-as években történt vértranszfúziók miatt a szervezet 5000 kanadai dolláros büntetést fizethet, de a foglakoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vádját esetleg teljes egészében ejtik. A szervezet elnöke, dr. Pierre Duplessis videoszalagon tett bírósági vallomásában elnézést kért az áldozatok családjától, és szervezete nevében vállalta a felelősséget.

Ezernél is több ember kapott HIV vírussal fertőzött vért, és mintegy 20 000 ember került kapcsolatba hepatitis C-vel fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel. Közülük sokan hemofíliások voltak, ezért kaptak vérátömlesztést – írja a BBC.

1997-ben már vizsgálatot indítottak a kanadai Vöröskereszt ellen, akkoriban ez a szervezet látta el az ország vérellátó rendszerét. A vizsgálat eredményeként elvonták a szervezettől ezt a feladatot, és egy önálló kormányzati hivatalt állítottak fel az üzemeltetésre. (Magyarországon is az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá tartozik az Országos Vérellátó Szolgálat.) Azóta számos per indult a jótékonysági szervezet ellen, amely 8 évnyi pereskedés után ismerte be bűnösségét a videokazettán megtett vallomással. Duplessis azt is mondta a kazettán, hogy 1,5 millió kanadai dollárt, vagyis körülbelül 250 millió forintot ajánlanak fel orvostudományi ösztöndíjakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik