Nagyvilág

Megszavazta a török parlament az új btk-t

A török parlament elfogadta az új büntető törvénykönyvet, amelynek a módosításai az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapvető feltételét jelentik. A jogszabály június elejétől hatályos.

Törökország várhatóan idén októberben kezdheti el csatlakozási tárgyalásait az EU-val, de a várakozások szerint leghamarabb kilenc év múlva lehet az unió teljes jogú tagja.

A törökök EU-tárgyalásának tervezett programja tavaly került először komolyan veszélybe a büntető törvénykönyv miatt, a török kormány ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a házasságtörést büntető paragrafus érvényben maradjon. Brüsszel nyomására végül kiiktatták a kifogásolt részt.

Néhány hónapja újságírók jelezték, hogy a Btk egyes előírásai sértik a sajtószabadságot. A törvénykönyv egyes részeit megváltoztatták, de sajtóhírek szerint benne még mindig maradtak olyan paragrafusok, amelyek nem felelnek meg az európai normáknak. Büntetendő cselekedetnek minősül, ha az újságíró állami hivatal tevékenységét bírálja, valamint az is, ha nemzeti érdekkel ellentétes cikkeket publikál. Ugyancsak felelősségre vonás terhe mellett tilos népirtásnak nevezni, hogy a törökök az első világháború alatt tömegesen öltek meg örményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik