Nagyvilág

Libanoni választás a szírek nélkül

Kormányforrásból származó információ szerint a Jövő Tömbje ellenzéki pártszövetség győzelmével ért véget a libanoni parlamenti választások első, bejrúti szakasza.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint az eredmények azt mutatják, mind a 19 fővárosi mandátumot a Jövő Tömbje nyerte el. Haríri választási szövetségéhez csatlakozott az ellenzék vezetője, Valid Dzsumblatt drúz politikus és a Hezbollah is. A hivatalos részeredmények is az ellenzék győzelmét vetítették előre: a Szaad Haríri, Rafík Haríri meggyilkolt politikus, egykori miniszterelnök fia vezette ellenzéki szövetség jóval a hivatalos végeredmény előtt, nem sokkal az urnák lezárása után elkezdte ünnepelni győzelmét.

Három évtizede ez az első olyan voksolás a közel-keleti ország történetében, amikor földjén nem állomásoznak szíriai csapatok.

Haszan asz-Szabaa belügyminiszter 28 százalékra becsülte a részvételi arányt; nemzetközi megfigyelők becslése szerint két órával urnazárás előtt a választópolgárok 27 százaléka adta le voksát.

A többi libanoni régióban a következő három vasárnapon rendezik a választásokat. Várakozások szerint azok a pártok fogják adják majd a többséget az új parlamentben, amelyek a szíriai csapatok – április végén lezárult – kivonását követelték.

A libanoni polgárháborút követő három eddigi parlamenti ciklusban Szíria-barát politikai erők uralták a parlamentet. A választások tisztaságára az Európai Unió és az ENSZ több mint száz megfigyelője ügyelt.

Libanon egészében összesen mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz, 59 százalékuk muzulmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik