Nagyvilág

A közvélemény-kutatások szerint Sarkozy válthatja Raffarint

Míg az európai alkotmány kudarca miatt állítólag a francia államfő Jacques Chirac miniszterelnöke, Raffarrin lecserélén gondokozik, egy közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége Nicolas Sarkozyt, a kormányzó jobboldali Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökét látnák szívesen a poszton.

A Le Parisien című párizsi napilap által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredménye szerint Sarkozy 25 százalékával jelentősen megelőzi a többi lehetséges kormányfőjelöltet: Michele Alliot-Marie jelenlegi védelmi minisztert (13 százalék), Dominique de Villepin belügyminisztert (11 százalék), Jean-Louis Borloo munkaügyi minisztert (10 százalék), vagy akár Pierre Bayrou-t, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) centrista párt vezetőjét.

A 2007-ben esedékes elnökválasztásokon szintén Nicolas Sarkozyt tekintik az UMP legesélyesebb jelöltjének (38 százalék), őt követi Michele Alliot-Marie, Jacques Chirac köztársasági elnök csak a harmadik helyen áll (13 százalék).

Az EU alkotmányos szerződésével kapcsolatban a franciák 59 százaléka közölte, hogy a szavazáskor inkább az európai építkezésre gondoltak, mintsem a nemzeti problémákra (36 százalék).

A legfőbb szempont, amitől vezérelve szavazatukat leadták, a franciaországi szociális helyzet volt (46 százalék), messze megelőzve Franciaország szerepét Európában (26 százalék), Európa helyét a világban (24 százalék) az európai alkotmány tartalmát (21 százalék) és a Törökország lehetséges EU-tagságát (14 százalék). A CSA május 29-i közvélemény-kutatása során 5216, a választói névjegyzékben szereplő franciát kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik