Nagyvilág

Gyurcsány: sajnálatos, de nem végzetes

A franciaországi népszavazás eredménye sajnálatos, de nem végzetes Európa jövője szempontjából. A 25-ök Európai Uniója a jelenleg érvényes szerződések alapján működőképes - áll Gyurcsány Ferenc a francia elutasítással kapcsolatban kiadott közleményében.

A kormányfő szerint a francia választópolgárok döntését tiszteletben tartó higgadt helyzetértékelésre van szükség, olyanra, amely a befelé fordulás helyett az európai együttműködést erősíti, és rámutatott hogy erre a közelgő csúcsértekezlet június 16-án megfelelő alkalmat kínál. „Magyarország a kialakult helyzet megoldásában aktív szerepet kíván játszani, együttműködve a tagállamokkal, az unió soros elnökségével, az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel.” – áll Gyurcsány közleményében.


Az Alkotmányszerződés jövője körüli bizonytalanság ellenére számos olyan nagy súlyú kérdés szerepel napirenden – folytatódik a kormányfői kommüniké -, amelyek megoldása közös erőfeszítéseket igényel. Magyarország abban érdekelt, hogy mielőbb kiegyensúlyozott megállapodás jöjjön létre a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektíváról


A politikai következtetések levonása során Gyurcsány szerint a tagállamok mindegyikében elkerülhetetlen a szembesülés azzal, hogy az unió értékeit, politikáit és intézményeit közelebb kell vinni az európai polgárokhoz, akik a bürokratikus Európa helyett, élő, eleven értékközösségben hisznek. „Oly módon kell megőrizni az európai szociális modellt, hogy mindeközben meg tudjunk felelni a globalizációból fakadó versenyképességi kihívásoknak” – fogalmazott a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik