Nagyvilág

Biztonsági övvel szereltetné fel az EU a buszokat

A jövőben nem csak a személyautókban, de a buszokon, a minibuszokon és a teherautókon is kötelező lesz biztonsági öv – döntött az Európai Parlamet.

Évente 47 ezer halálos kimenetelű és 1,7 millió sérüléssel járó baleset történik Európa útjain. A Bizottság által 2001-ben kiadott Fehér Könyv deklarálta először, hogy a balesetek számát 2010-re a felére kell csökkenteni.

A várhatóan jövőre életbe lépő szabályozás kimondja, hogy minden járművön kötelező lesz a biztonsági öv használata. Tehát nem csak a személyautókat, hanem a buszokat, távolsági és minibuszokat, a könnyű haszongépjárműveket, valamint a teherautókat is fel kell szerelni biztonsági övekkel.

A Parlament egyetértett a Tanáccsal abban, hogy még biztonsági övvel is tilos legyen az oldalra néző ülések használata a kis- és távolsági buszokon.

Az EP első olvasatban jóváhagyta a járművek elülső védelmi rendszereiről szóló jogszabály-tervezetet is. A tervezet minden elülső védelmi rendszer tesztelésére kiterjed, így olyan rendszereket alakítanának ki, amelyek javítják a gyalogosok biztonságát és csökkentik a sérülések számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik