Külföld

Nem bíznak az eurózónában az elemzők

admin
admin

2005. 05. 29. 10:54

Elemzők szerint valószínű, hogy a EU bizottsága által hamarosan kiadásra kerülő májusi bizalmi mutatók csökkenést jeleznek majd az eurózóna gazdaságára vonatkozóan, jobbik esetben változatlanok maradnak.

Az eurózóna gazdasági helyzetére vonatkozó bizalmi indexek rossz adatait elsősorban a zónát meghatározó jelentős nemzetgazdaságok gyenge bizalmi mutatói okozzák. Az üzleti bizakodás az övezetben általában egyre gyengébb október óta, s valószínűleg az irányzat folytatódik májusra is – nyilatkozta a HSBC nagybank elemzője.

Olyan sok a bizonytalansági tényező, például a magas olajárak, több országban a fogyasztói bizalom vészes romlása, hogy csak az ezek terén beálló határozottan kedvező fordulat esetén mozdulhat el az eurózónás bizalmi index pozitív irányba, legkorábban a nyári hónapok valamelyikében.

Az európai beszerzési menedzserek véleményét tükröző és a héten kiadásra kerülő indexek még biztos nem mutatnak semmi kedvező változást. Ami elég komoly gond, hiszen a feldolgozóiparban dolgozó menedzserek véleménye a múlt hónapról inkább a gazdaság visszaesését, semmint növekedését jelezte, hiszen a mutató a “vízválasztónak” tekinthető 50 pont alá került, olyan mélyre, ahol 2003. szeptembere óta nem volt.

A szolgáltatási szektorban még 50 pont feletti volt és maradhat az érték. Az egyetlen kedvező fejlemény az eurózóna inflációjának májusra várható enyhe csökkenése lehet, azzal együtt, hogy a májusi németországi árdrágulás üteme erősödött áprilishoz képest. A Credit Suisse First Boston közgazdásza szerint az inflációs érték továbbra is 2 százalék alatt maradhat az övezet egészére számolva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.