Külföld

Délig a franciák negyede szavazott

admin
admin

2005. 05. 29. 16:30

Az első hivatalos adatok szerint 25,08 százalékos volt a részvételi arány vasárnap délig az Európai Unió első alkotmányáról zajló franciaországi népszavazáson.

Ez az arány csaknem 5 százalékkal haladja meg a maastrichti szerződésről rendezett 1992-es népszavazáson ugyanebben az időpontban mért részvételi arányt – közölte a francia belügyminisztérium. Az előrejelzések 30 százalék körül részvételt jósoltak az EU-alkotmányról rendezett referendumon, hozzávetőleg ugyanakkorát, mint a maastrichti népszavazáson.

Franciaország tengeren túli társult területein, ahol az időeltolódás miatt egy nappal korábban rendezték meg a referendumot, feltűnően kevesen mentek el a voksolásra: a részvételi arány mindenütt 30 százalék alatt maradt, kivéve Saint-Pierre és Miquelon szigeteket, ahol a szavazati joggal rendelkezők szűk 40 százaléka járult az urnákhoz.

A szavazástól távol maradók aránya Guadaloupe-on 77,79, Martinique-on 71,63, a Francia Antillákon és Francia Guyanán 76,85 százalékos volt; a részvételi arány átlagosan 5 százalékponttal haladta meg a maastrichti népszavazáson regisztrált részvételt.

A szavazás kimenetele döntő mértékben meghatározza az Európai Unió további integrációját és Franciaország szerepét az egyesült Európában. Ha a választók elutasítják az európai alkotmányt – a felmérések ezt vetítik előre – nemcsak az alaptörvényt vetik el, hanem Párizs szerepét is gyöngítik ez unióban.

Franciaországban csaknem 42 millió szavazásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz. A választóhelyiségek közép-európai idő szerint 20 órakor zárnak, Párizs és Lyon kivételével, ahol a voksolást két órával meghosszabbítják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.