Nagyvilág

Szünetel a sztrájk a BBC-nél

Áttörésként könyvelték el pénteken, és a dolgozók elé terjesztik megvitatásra a BBC szakszervezetei a cégvezetés által javasolt engedményeket, amelyek alapján lefújták a súlyos leépítési döntések miatt már megkezdődött példátlan sztrájksorozat következő, 48 órásra tervezett akcióját.

A vállalat vezetése felajánlotta a szakszervezeteknek, hogy egy évre, 2006 nyaráig felfüggeszti a kötelező erejű elbocsátásokat, megvárva, hogy a munkavállalói képviseleteknek sikerül-e önkéntes alapú létszámcsökkentési módozatokban egyezségre jutniuk az alkalmazottakkal.

A világ első számú közszolgálati műsorszolgáltatójánál működő érdekképviseletek május 31-ére és június 1-jére hirdették meg a második sztrájkhullámot; az első, 24 órás munkabeszüntetés hétfőn volt, komoly fennakadásokat okozva a BBC tévé- és rádióállomásainak hírszolgáltatásában.

A sztrájksorozat előzményeként a cégvezetés igen jelentős, összességében 3780 fős, vagyis a 27 ezres munkatársi gárda 14 százalékát érintő, megtakarítási célokkal indokolt, részprivatizációs elemekkel kiegészített leépítési tervet jelentett be. Mark Thompson vezérigazgató szerint ez elengedhetetlen a célként kitűzött évi 355 millió font (130 milliárd forint) megtakarítás eléréséhez. A szakszervezetek ezzel szemben úgy vélik, hogy a leépítési terv a BBC nyolc évtizedes történetének legkárosabb és legátgondolatlanabb vállalatvezetési döntése, amelynek eredménye csak a világszerte igazodási pontnak tekintett hír- és műsorszolgáltatási színvonal romlása lehet.

A BBC, amelynek sem tévé-, sem rádióműsoraiban soha nincs reklám, kizárólag a háztartásonként 127 fontos – összesen mintegy 3,8 milliárd fontnyi (1350 milliárd forint) – éves előfizetési díjból él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik