Nagyvilág

A román miniszterelnök közbelépett a melegek érdekében

A bukaresti polgármester mégis engedélyezte a melegek szombatra meghirdetett demonstrációját elnöki nyomásra. Az engedélyeztetésben nagy szerepe volt a nemzetközi felháborodásnak, amelyet a felvonulás betiltásának a híre váltott ki.

Adrieau Videanu Bukarest polgármestere mégis engedélyezte a melegek szombatra meghirdetett demonstrációját Traian Basescu román elnökkel és az igzságügyminiszterrel tartott szerdai rendkívüli találkozója után – írja a 365Gay.com.


A bukaresti polgármesteri hivatal annak ellenére sem adott engedélyt melegek-demonstrtációjára, hogy a belügyminisztérium az Accept homoszexuális érdekvédelmi szervezet képviselőinek a szombati demonstráiójuk csendőri biztosítására adott ígéretet – írta a írta a Krónika erdélyi napilap. A lap értesülése szerint a városháza illetékesei arra hivatkoztak, hogy a demonstráció időpontjában két A osztályos (első ligás) futballmeccs zajlik a fővárosban, és ezért nem tudnak elegendő csendőrt kirendelni a felvonulásra. A hivatal képviselői döntésük meghozatalakor a budapesti homoszexuális felvonulásokon eddig tapasztalt rendellenességeket vették alapul. A napilap szerint az Accept vezetősége ennek ellenére úgy döntött, megtartják a szombat estére tervezett felvonulást Bukarestben.

A bukaresti rendőrfőkapitány erre az állami rádión keresztül a rendőri hatalom bevetését helyezte kilátásba. A demonstrációt a román Ortodox egyház is élesen ellenezte.

A felvonulás betiltásának híre futótűzkét terjedt el Európában és a polgármester postaládáját email-ek özöne árasztotta el. A miniszterelnök levelesládája szintén nemtetszést kifejező emailekkel telt meg. Basescu azután döntött úgy, hogy közbelép, miután ráébredt arra, hogy az ennek hatására keletkezett negatív visszhang nem tesz jót az ország hírnevének, különösen egy olyan időszakban, amikor stabilizálni szeretné a gazdaságot és Romániát modern államnak szeretné feltüntetni.

A demonstráció engedélyezésének híre csak órákkal az LGBT aktivistáinak New York-i és washingtoni román konzulátus elé szervezett tüntetésük előtt érkezett, amit ennek köszönhetően lefújtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik