Nagyvilág

Keményebben lép fel az EU a pénzmosás ellen

Az Európai Unió területén ezentúl keményebben fognak fellépni a pénzmosás ellen, miután az EP csütörtökön első olvasatban jóváhagyta az erről szóló jelentést.

A jövőben a terrorizmus finanszírozása is bűncselekménynek számít – hangsúlyozta a jelentést gondozó Hartmut Nassauer. A német néppárti honatya kijelentése voltaképpen a készülő új direktívának az egyik kulcseleme is egyben. A voksolással a képviselők támogatásukról biztosították a Bizottság azon javaslatát, amely a jelenleg érvényes irányelv felülvizsgálatát szorgalmazza, és amely a tervek szerint – a pénzmosáson kívül – immáron a terrorista tevékenység pénzelését is szigorúan büntetné. A képviselők mindamellett módosításokat fogadtak el, melyek a pénzügyi intézetek, jogászok, biztosítási ügynökök felelősségének pontosabb meghatározására törekszenek.

Az új szabályozás kiterjed azokra az ügyfelekre, akik legalább 25 százalékos részesedéssel bírnak egy vállalatban (a Bizottság 10 százalékot javasolt). A pénzmosás elleni készülő direktíva (immáron a harmadik a sorban) kiterjed az úgynevezett nagyértékű cikkekkel – így például drágakövekkel, nemesfémekkel vagy műtárgyakkal – kereskedő személyekre, valamint az árvereztetőkre, ha „számukra 15 ezer euró vagy annál nagyobb értékben teljesítenek készpénzkifizetéseket”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonosítani kell az ügyfeleket és a haszonélvezőket is.

A gyanús ügyleteket a pénzmosás elleni küzdelemért felelős pénzügyi hírszerző egységnek kell jelenteni: ez fogadja, elemzi és az illetékes hatóságokhoz továbbítja a gyanús ügyletekről szóló jelentéseket és a többi, esetleges pénzmosásra vagy terrorizmus-finanszírozásra vonatkozó információkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik