Nagyvilág

Jóval tíz százalék felett bővül a globális mobitelefon-piac

A világ mobiltelefon-piaca az idei első negyedben 17 százalékkal bővült, több mint 180 millió készüléket értékesítettek világszerte.

A piacvezető finn Nokia – jó délkelet-ázsiai eladásainak köszönhetően – ismét javított helyzetén, a Siemens ugyanakkor gyenge negyedet tudhat maga mögött.

Minden térségben növekedés mutatkozott, különösen Kelet-Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika mutatott fel erős bővülést a negyedben – derül ki a Gartner Dataquest amerikai tanácsadó cég kimutatásából.

Az első negyed adatai alapján a Nokia 30,4 százalékos részesedéssel vezet a világpiacon a tavalyi 28,8 százalékot követően, a második a Motorola, 16,8 százalékkal, a tavalyi 16,3 százalék után, a Samsung 13,3 százalékkal a harmadik, tavaly 12,6 százalék volt a részesedése.

Az élbolyt kissé lemaradva követi a 6,2 százalékos LG, majd az 5,5-5,5 százalékos Siemens, illetve Sony Ericsson, holtversenyben.

Az idei év egészére 750 millió eladott mobiltelefont várnak, 13 százalékos növekedéssel tavalyhoz képest. Ugyanakkor a forgalomnövekedés csökkenő nyereségarány mellett folytatódik, és ez különösen a kis cégeket helyezi nyomás alá, amelyek ennek következtében eltűnnek a piacról, vagy felvásárolják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik