Nagyvilág

Idén százmilliárdos lesz a magyar többlet

Magyarországról az idén 1003 millió eurót, míg a hasonló lakosságszámú és GDP-jű Csehországból mindössze 932 milliót vár az uniós költségvetés. Az eltérést a különböző nagyságú vámbevételek okozzák – írja a Világgazdaság.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint az idén mintegy 206 milliárd forint (körülbelül 820 millió euró) tagdíjbefizetés mellett az unióval szembeni pénzügyi pozíciónk több mint százmilliárdos pozitívumot fog mutatni. Az Európai Bizottság adatai szerint azonban 1003 millió eurót vár az uniós költségvetés Magyarországról. A különbség oka, hogy a Pénzügyminisztérium csak a nemzeti hozzájárulással számol, a vámbevételekkel és a cukorilletékkel nem – mondta Banai Péter, a Pénzügyminiszter osztályvezetője.

A hasonló lakosságszámú és GDP-jű Csehország szintén valamivel több mint 800 millió euró tagdíjat fog az idén befizetni a közös költségvetésbe. Itt a vámbevételek azonban jóval alacsonyabbak, így Csehországtól az EU csak 932 millió eurót vár. Banai Péter elmondta, a két ország közötti különbség abból adódik, hogy Magyarország rendkívül nyitott, jelentős külkereskedelmet bonyolít le, és hosszú külső határszakasza van. A vámbevételek – amelyeknek 75 százaléka megy a közös költségvetésbe – így jóval magasabbak.

A bizottság javaslata szerint az idén Magyarország 22 millió euróval fizet kevesebbet a közös költségvetésbe az eredetileg tervezettnél. Az előző évi költségvetési maradványt ugyanis a bruttó nemzeti jövedelem alapú hozzájárulások arányában elosztják a tagállamok között. Ezt az összeget nem utalják vissza, hanem a következő évben ennyivel kevesebbet kell befizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik