Nagyvilág

Abramovics olajcégét megvenné a Gazprom

Az orosz Gazprom ajánlatot tett a milliárdos Roman Abramovics olajcégére, a Szibnyeftyre, egészen pontosan annak Abramovics holdingja által birtokolt 57,5 százalékára. A Vedomosztyi híre szerint azonban a cég szóvivője azt közölte: a Szibnyefty nem eladó.

A lap számos egybehangzó forrást idéz, amelyek szerint a Gazprom megkörnyékezte a Szibnyeftyet – a nagyságra ötödik orosz olajvállalatot -, amely nagyrészt Roman Abramovics Millhouse Capital nevű holdingcége tulajdonában van.

A hírre a Szibnyefty részvénye 4,4 százalékkal 3,07 dollárra drágult Moszkvában, 14 milliárd dollár körül értékelve a céget. A Gazprom szóvivője nem kommentálta a lapjelentést.

A Gazprom az idei első négy hónapban 5,8 százalékkal 56,1 milliárd köbméterre növelte exportját a volt Szovjetunión kívüli európai piacokra a tavalyi első négyhavi 53,02 milliárd köbméterhez képest.

Nyugat-Európába 40,6 milliárd köbmétert exportált szállító vállalata, a Gazexport útján, 7,3 százalékkal többet a tavalyi első négyhavi 37,84 milliárd köbméternél. A legnagyobb vevő továbbra is Németország volt, oda a szállítás 14,32 milliárd köbméterre nőtt 13,84 milliárdhoz képest.

Közép- és Kelet-Európába a kivitel 2,1 százalékkal 15,5 milliárd köbméterre gyarapodott 15,18 milliárdhoz képest. Magyarországra 2,89 milliárd köbméterre csökkent a Gazprom földgázszállítása a tavalyi első négyhavi 2,94 milliárd köbméter után, de Magyarország így is a legnagyobb vevő maradt ebben a térségben.

A közelmúltban négyszeres túljegyzés volt az orosz Gazprom gázipari vállalat új, egymilliárd eurós eurokötvény-kibocsátására, amely eddig a legnagyobb orosz kötvénykibocsátás az idén.

A kötvény sikere az első jelentős piaci visszajelzés arról, hogy helyesen döntött az orosz kormány, amikor május közepén elhatározta: mégsem olvasztja be az állami Rosznyefyt olajtársaságot a Gazpromba, hanem készpénzért növeli az állami részesedést 50 százalék fölé a gázmonopóliumban, megnyitva az utat a Gazprom-részvények forgalmának liberalizálásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik