Nagyvilág

0,5 százalékkal bővült a brit GDP

A brit gazdaság az euróövezeti, az amerikai és a japán konkurenciánál jobban állta az elmúlt évek lassulását, és most is gyorsabban fejlődik a nyugat-európai átlagnál. Az első negyedévben 0,5 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedhez képest.

A GDP 2,7 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán. Az áprilisi első becslés 0,6 százalékos, illetve 2,8 százalékos többletre szólt. A visszaesés így is igen csekély, nem enyhítette a még bizonytalan kamatemelési aggodalmakat, amelyeket a növekvő infláció táplál.

A gazdasági növekedés tartósan erős üteme – főleg, mert a lakossági fogyasztás erejét sejtető szolgáltatások táplálják, miközben az ipari termelés visszaesett – nem kizárólag jó hír a brit gazdaság számára. A központi bank, a Bank of England eddig még érintetlenül hagyta az irányadó kéthetes repokamatot 4,75 százalékon, amelyet tavaly augusztusban ért el a 2003. november óta ötödik emeléssel.

A brit központi bank további, viszonylag erőteljes gazdasági növekedést valószínűsít, és a munkanélküliséget és a mind szűkösebb munkaerő-kínálatot inflációs kockázatnak minősítette a legutóbbi negyedéves jelentésében. Ezek a tényezők ellensúlyozzák a bank megfontolásaiban azt, hogy az infláció egyelőre továbbra is alacsony, habár kétségtelenül gyorsul, és még elmarad a bank folyamatos 2 százalékos célszámától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik