Nagyvilág

Franciaország a menekültek kedvence

Mostanra már Franciaország a menekültek első számú célországa. Az ENSZ menekültügyi Hivatalának az adataiból továbbá kiderül, hogy a gazdag országokba érkező bevándorlók száma folyamatosan csökken.

Az ENSZ a világ 36 országában, az idei első három hónapban beadott bevándorlási kérelmek számát összesítette. Eszerint az összes kérelem 19 százalékát, 15 700-at francia hatóságok fogadtak el. Ez 4 százalékos növekedést jelent a megelőző háromhavi adatokhoz képest. A legtöbb kérelmet befogadó országok listáján Franciaországot az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország követi. A franciák az elmúlt másfél évben vették át a vezető szerepet, mégpedig azért, mert Nagy-Britanniában megszigorították a bevándorlási rendszert.

Az ENSZ-adatok szerint 2005 első három hónapjában a vizsgált 36 országban összesen 81 900 menekültkérelmet nyújtottak be, ami 17 százalékkal kevesebb 2004 utolsó három hónapjához viszonyítva.

Összességében a legtöbb menekült még mindig Szerbia és Montenegróból, illetve Koszovóból származik. Számuk ugyan hat százalékkal mérséklődött, de még így is ők nyújtották be a legtöbb kérelmet. Jelentősen, 42 százalékkal csökkent a korábban listavezető orosz menekültek száma; a 4900 oroszként regisztrált ember többsége Csecsenföldről indul útnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik