Nagyvilág

Készül a B-terv a francia nem esetére

A készülő B-terv szerint folytatódik az eredeti ratifikációs folyamat akkor is, ha a franciák május 29-én az elutasítják az uniós alkotmányt.

A B-terv lényege egyelőre egy közös nyilatkozat közzététele röviddel a népszavazási eredmények ismertté válása után, amelyben a tagállamok leszögeznék: kitartanak az alkotmány mellett, a francia elutasítás nem jelenti a terv végleges bukását, a ratifikációs folyamat továbbmegy a többi tagállamban. A luxemburgi elnökség szóvivője szombaton megerősítette, hogy tárgyalások zajlanak a nyilatkozat szövegéről.

A legújabb felmérések azt valószínűsítik, hogy szükség lehet a nyilatkozat közzétételére. Egy pénteki közvélemény-kutatás 53-47 arányú többséget jósolt a „non” számára, egy szombati pedig 52-48 arányút. Még nagyobb a különbség az alkotmányt elvetők javára Hollandiában, ahol alig három nappal a francia referendum után rendeznek (igaz, csupán véleménynyilvánító jellegű) népszavazást. A csütörtökön közzétett két holland felmérés közül az egyik a nemmel voksolni szándékozók 54-27 arányú többségét valószínűsítette, a másik szerint pedig 51 százalék fogja elvetni az alkotmányt, 29 százaléknyi támogató mellett.

Hollandiában főleg a rossz gazdasági helyzet, a bevándorlóktól való félelem és a magas nettó befizetői pozíció hajtja az embereket a kormány leszavazása irányába, Franciaországban az alkotmány túlzottnak vélt liberalizmusa, a hazai munkahelyek elvesztése és a török csatlakozás rémképe is a fő indokok között szerepel. Mindkét országban úgy látja a polgárok többsége, hogy az európai integráció túlságosan gyorsan halad előre, s ebben a bővítés elsietettsége is közrejátszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik