Külföld

Egységes adókulcsokat alkalmaznának Szlovéniában

admin
admin

2005. 05. 23. 13:50

A szlovén kormány egy szakértői bizottsága, a gazdaságfejlesztési stratégiai tanács, egységes, 20 százalékos hozzáadottérték-, jövedelem-, és társasági adó bevezetését javasolja, Szlovénia euróövezeti csatlakozásával egyidejűleg.

A bizottság véleménye szerint az egységes, lineáris adókulcs tehermentesítené a szlovén gazdaságot, növelné versenyképességét, miközben szociálisan igazságosabb és átláthatóbb lenne, és a kormányzati költségeket is csökkentené. Ugyanakkor maga után vonna más, szükséges szerkezeti reformokat is, így a nagy szociális- és egészségügyi ellátórendszerekét.

Jelenleg a jövedelmek hat, 17-50 százalék közötti kulccsal adóznak Szlovéniában. Ennél az adónemnél a szakértők a 20 százalékos egységes kulcs bevezetése után 60-70 milliárd toláros (251-292 millió euró) bevételkiesést várnak, a bérek adóztatásánál további 53 milliárd toláros veszteséggel számolnak a költségvetés számára.

Ezzel szemben az egységesen 20 százalékos áfa – amely jelenleg 8,5 százalékos kedvezményes és 20 százalékos normál kulcsú – 115-135 milliárd tolár többletbevételt hozna.

A jelenleg 25 százalékos társasági adó változtatásának hatásával kapcsolatban nem közöltek számításokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.