Nagyvilág

Schröder előrehozott választást kért a vereség után

A német szociáldemokraták (SPD) 39 év után először veszítettek választást a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában. Schröder kancellár levonta a következtetést, Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével egyetértésben előrehozott választás kiírására kérte az elnököt.

Wulf leheta befutó

Az Infratest dimap közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek többsége Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnököt Merkelnél alkalmasabbnak tartja Schröder kihívójának szerepére. A megkérdezettek 67 százaléka üdvözölte az előre hozott választás gondolatát, húsz százalék nem tartotta annyira jónak.

Gerhard Schröder kancellár azt javasolja, hogy már ősszel előrehozott országos parlamenti választás legyen Németországban (eredetileg csak jövőre választanának újra képviselőket Németországban).


Minderről Schröder Berlinben, este 8 órakor beszélt, miután kiderült: pártja a vasárnapi választáson a legnépesebb német tartományban, a legfőbb erősségüknek tartott Észak-Rajna-Vesztfáliában történelmi vereséget szenvedett: 39 év után elvesztette kormányképességét, s a kereszténydemokraták (CDU) alakíthatnak kormányt.


A CDU a szavazatok 45 százalékát szerezte meg a tartományban, míg az SPD 37 százalék körüli eredményt ért el. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a zöldek 6-6 százalékot szereztek.


Schröder a híradókezdéshez időzített nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a „keserű választási eredménnyel” a koalíció által elkezdett munka folytatásának alapja kérdőjeleződött meg. A reformok folytatásához azonban elengedhetetlenül szükséges a németek többségének egyértelmű támogatása – mondta a kancellár, majd arra kérte Horst Köhler államfőt, hogy az alaptörvény lehetőségeivel élve segítse elő az új választás megtartását. A kancellár őszi időpontot tart reálisnak.


Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke úgy nyilatkozott, hogy “döntésre akarjuk vinni a dolgot. Itt az ideje, hogy Németországban tisztázódjanak a viszonyok.” A pártelnök úgy vélte, hogy “strukturális patt” alakult ki a parlament alsóháza és felsőháza között. Az alsóházban, a Bundestagban a szociáldemokraták és a zöldek élveznek csekély többséget, a felsőházban, a Bundesratban az ellenzék, de ez a többség a vasárnapi győzelemmel sem érte el a Bundestag-többség törvényalkotói munkájának megtorpedózására alkalmas kétharmadot.

Ellenzék kancellárjelöltet keres


Az első kommentárok szerint Schröder előremenekült, offenzívába lendült, nem akarta, hogy a soros választásig hátralévő másfél év a bénultság állapotában teljen el. A szövetségi törvényhozásban ellenzékben lévő konzervatívoknak még nincs kancellárjelöltjük, de Roland Koch hesseni CDU-s kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ezt akár már hétfőn eldönthetik. A legnagyobb esélyes Angela Merkel, a CDU elnöke.


Guido Westerwelle, az FDP elnöke üdvözölte az idő előtti választás gondolatát, úgyszintén Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Németországban idő előtti választást lehet kiírni, amennyiben a kancellár felveti a bizalmi kérdést a Bundestagban, nem sikerül megszereznie a többséget, de a Bundestag mást sem képes a kancellári székbe emelni. Ekkor a köztársasági elnök feloszlathatja a törvényhozást.


Alkotmánybírósági értelmezés szerint a bizalmi kérdéssel nem szabad visszaélni, tényleges kormányválságnak kell fennállnia. A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az ellenzék úgy buktathat kancellárt, hogy egyúttal saját soraiból rögtön képes is kormányfőt választani.


Horst Köhler államfőt a szociáldemokraták állítólag nem avatták be terveikbe. Szóvivője útján Köhler azt tudatta a közvéleménnyel, hogy “foglalkozni fog a kérdéssel, amint elé kerül”. A vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai vereség azt jelenti, hogy tartományi szinten már nem működik több szociáldemokrata-zöld kormány Németországban. Ezt a kormányzási variációt húsz évvel ezelőtt először Hessen tartományban próbálták ki, hét tartományi szociáldemokrata-zöld kormány alakult.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik