Nagyvilág

Nem lesz nemzetközi vizsgálat Üzbegisztánban

Mindenfajta nemzetközi vizsgálatot ellenez az országában lezajlott rendkívül súlyos zavargásokkal kapcsolatban Iszlam Karimov üzbég államfő – közölte az ENSZ egyik magas rangú képviselője.

Az idézett, neve elhallgatását kérő képviselő szerint minderről maga Karimov elnök tájékoztatta Kofi Annant, az ENSZ főtitkárát, akivel hosszabb telefonbeszélgetést folytatott. A beszélgetést Annan kezdeményezte a kelet-afganisztáni Andizsánban lezajlott tüntetések tisztázására. A múlt hét végén lezajlott demonstrációk és az elfojtásukat célzó brutális hatósági fellépés nem hivatalos adatok szerint több mint hétszáz halálos áldozatot követelt, noha a kormány mindössze 170 áldozatot ismer be. A bécsi székhelyű Nemzetköz Helsinki Szövetség az emberi jogokért (IHF) nevű szervezet szerint akár ezer embert is megölhettek az üzbég biztonsági erők. A tüntetések a legsúlyosabb zavargások voltak az ország 1991-ben történt függetlenné válása óta.

Karimov elnök cáfolta, hogy a katonák tüntetőkre – polgári személyekre – lőttek volna, és iszlám szélsőségeseket vádolt a zavargások kirobbantásával.

Fred Eckhard ENSZ szóvivő konstruktívnak nevezte a telefonbeszélgetést, de részleteket nem közölt. Az idézett képviselő közölte: Karimov tájékoztatta az ENSZ főtitkárát arról, hogy mindenfajta nemzetközi vizsgálatot ellenez az országában lezajlott zavargásokkal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok eközben csökkentette Üzbegisztánból kiinduló katonai tevékenységét a zavargások miatt. John Abizaid tábornok, a közép-keleti térségért felelős amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) vezetője hozzátette, hogy ez nem jelent semmifajta üzenetet az üzbég kormány számára. Üzbegisztán ugyanis az Egyesült Államok szoros szövetségese volt az Irak elleni offenzíva során, és engedélyezte területének felhasználását az afganisztáni hadműveletek céljából is. Abizaid nem foglalt állást azzal kapcsolatban, kit terhel a felelősség a zavargások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik