Nagyvilág

A világgazdaság lassulására számítanak a befektetők

A befektetők egyre borúsabban ítélik meg a világgazdaság kilátásait – derül ki a 339 befektetési alapkezelő megkérdezésén alapuló felmérésből, amelyet a Merrill Lynch végzett el május 6. és 12. között.

A megkérdezettek mindössze 23 százaléka számít arra, hogy az elkövetkező 12 hónapban nőni fog a globális növekedés üteme, míg 56 százalékuk kismértékű lassulást vár – írja a Napi Gazdaság. A többség szerint nőni fog az infláció, a vállalati nyereségek viszont némileg csökkennek. A befektetők aggódnak az euró miatt, amelynek a főbb valuták közül a legnagyobb esélye van arra, hogy leértékelődjön, különösen ha a franciák május 29-én leszavazzák az EU-alkotmányt. A havonta végzett felmérésből az derül ki, hogy a befektetők véleménye az elmúlt két hónapban gyökeres változáson ment át a világgazdasági kilátásokat illetően, amiket 2001 óta nem ítéltek ilyen rossznak.

Az áprilisi felmérés még lényeges különbséget mutatott egyfelől a kilátásokat megítélését illetően óvatosabb amerikai és európai befektetők és a lényegesen derűlátóbb ázsiaiak között. Ez a különbség májusra megszűnt: most már az ázsiaiak sem optimisták

Ajánlott videó

Olvasói sztorik