Külföld

Megkurtítanák az unió kölségvetését

admin
admin

2005. 05. 19. 10:01

Az uniós költségvetés jelentős csökkentéséről szóló javaslatot terjeszt be a csütörtöki napon a luxemburgi soros elnökség, amely az ügyben közvetíteni próbál a nagy nettó befizetők és a segélyekben legnagyobb mértékben részesülő dél illetve kelet-európai államok között.

A luxemburgi elnökség által felvázolt kompromisszumos terv nagymértékben csökkentené a szegényebb térségek fejlesztésére, a kutatásra, szállításra és oktatásra fordítható pénzeket – írja a Financial Times online.

A törpeállam kapta a feladatot, hogy elrendezze az Európai Unió júniusi csúcstalálkozója előtt a 2007-2013-as költségvetésre vonatkozó vitás kérdéseket. A megbeszélések azonban megtorpantak az EU alkotmánnyal kapcsolatos francia illetve holland népszavazás miatt.

A kompromisszumos terv szerint 50 milliárd euróval kevesebb pénzt fordítanának az unió versenyképességét javítandó intézkedésekre. Emellett 40 milliárddal csökkenne a regionális segélyekre szánt összeg.

A bizottság tervezett kiadásait jelentősen csökkentő javaslatról a tagországok külügyminiszterei vasárnap tárgyalnak. A luxemburgi indítvány szerint 900 milliárd euró alá zuhanna az összeg. Ez kevesebb mint az unió GDP-jének 1,1 százaléka, ám még mindig több annál az 1 százaléknál, amit az EU hat legnagyobb befizetője (Németország, Hollandia, Ausztria, Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország) felső határként megszabott.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök mindenképpen szeretné júniusra lezárni a kérdést, akkor is, ha Franciaországban illetve Hollandiában az EU alkotmányt érintő referendumon a nem szavazatok lesznek többségben.

Az eredeti, 2000-ben meghirdetett, s a portugál fővárosról elnevezett, lisszaboni stratégia célként tűzte ki maga elé, hogy az EU 2010-re a legversenyképesebb és legdinamikusabb gazdasággal rendelkezzen a világon. A program félidejében azonban át kellett strukturálni a terveket, melyek túl optimistának bizonyultak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.