Nagyvilág

Váratlanul gyorsan nőtt Kína ipari termelése

Kínában áprilisban 16 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint tavaly áprilisban. A növekedés gyorsulása, habár kisebb a tavaly év eleji, 20 százalék közeli ütemeknél, meglepte az elemzőket.

A kínai GDP tavaly 9,5 százalékkal nőtt, 13,6515 billió jüanra (1,649 billió dollár). A kitermelő iparágak teljesítménye 6,3 százalékkal növekedett tavaly, a feldolgozóiparé 11,1 százalékkal emelkedett. Idén az első negyedben a feldolgozóipar teljesítménye 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A negyedik negyedévben is már 9,5 százalékkal nőtt a kínai GDP az egy évvel azelőttihez képest, jeléül annak, hogy a gazdaság hűtésére szolgáló intézkedések – egyebek közt az októberi, kilenc év óta első alapkamat-emelés, 0,27 százalékponttal 5,58 százalékra az egyéves jüankölcsönök számára – nem voltak egyértelműen sikeresek.

Nemzetközi elemzők korábban azt várták, hogy Kína gazdasági növekedése az idén 8,4 százalékra lassul, és jövőre a növekedés üteme 8 százalékra csökken. A túlfűtöttnek tartott ütem lassítása a kínai kormány célja is, erre az évre 8 százalékos GDP-növekedést tervez, és ugyanennyit vár átlagosan a következő, 2006/2010-es ötéves terv éveiben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik