Nagyvilág

Az üzbég tüntetések erőszakos leverése ellen tiltakoztak Londonban

Vörös festéket öntöttek a londoni üzbég külképviselet bejárata elé szerda délután. Ellenzéki aktivisták szerint az üzbegisztáni tüntetések vérbe fojtásának eddig több mint 700 ember, többségében polgári személy esett áldozatul Andizsánban és Pahtabadban.

Egy tisztviselő távozik Üzbegisztán londoni nagykövetségéről 2005. május 18-án, miután ismeretlenek vörös festéket öntöttek a külképviselet bejárata elé a járdára tiltakozásul az ellen, hogy az üzbég vezetés erőszakkal próbálja elfojtani a kelet-üzbegisztáni Andizsánban kirobbant kormányellenes zavargást.

Ellenzéki aktivisták szerint a tüntetések vérbe fojtásának eddig több mint 700 ember, többségében polgári személy esett áldozatul Andizsánban és Pahtabadban, míg a hatóságok azt állítják: Andizsánban 169 ember vesztette életét.


Külföldi diplomaták, újságírók érkeztek szerdán az üzbegisztáni Andizsánba, hogy felmérjék múlt heti erőszakos kormányzati leszámolás mértékét. Mint arról Nigara Kidojatova, a Szabad Parasztok üzbég ellenzéki párt vezetője beszámolt, az aktivistái házról házra járnak Andizsánban, kikérdezik a lakosokat, és feljegyzik a halálos áldozatok nevét. Hétfő estig 745 név került a listára, közülük 542-en Andizsánban lelték halálukat, a többiek az onnan 30 kilométernyire északkeletre fekvő Pahtabádban, ahol szombaton szintén zavargások törtek ki.

Korábban Nagy-Britannia és más államok követelték az üzbég hatóságoktól, hogy diplomaták, újságírók és segélyszervezetek képviselői látogathassanak el, minden korlátozás nélkül a városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik