Nagyvilág

A Newsweeken múlott a muszlimok szent háborúja

Dzsihádot, vagyis szent háborút emlegettek még szolid muszlimok is azután, hogy a hetilap szerint Guantanamón a Koránt lehúzták a vécén. Most kiderült, erre nincs bizonyíték, de már sokan meghaltak emiatt.

A Newsweek május 9-i számában számolt be arról, hogy amerikai nyomozók a guantanamói táborban úgy próbáltak szóra bírni muszlim fogvatartottakat, hogy a muzulmánok szent könyvét, a Koránt megszentségtelenítették. Ez gyakorlatialg azt jelenti, hogy a vécdeszkára helyeztek egy-egy példányt, sőt, egyet le is húztak. (A muszlimok számára a vécé az egyik legtisztátalanabb dolog. Imádkozáskor el is takarják azt a kezüket, amelyiket a vécén használják.)

Egy majdnem kitört háború

A lapot egy legendás pakisztáni kriketjátékos, Imran Khan is olvasta, majd sajtótájékoztatón ismertette azt. A cikk nyomán a muszlim világban számos helyen, de elsősorban Pakisztánban tüntetők vonultak az utcára, és szent háborút hirdettek az Egyesült Államok, valamint a nyugati világ ellen. Ennek következtében 15 ember meghalt, tucatnyi autó égett ki, rengeteg ember megsérült, és az amerikabarát muszlim országok vezetése alatt megingott a szék. Sokan Hamid Karzai afganisztáni elnököt is fel akarták koncolni azért, mert országába beengedte az amerikaiakat. Sőt, egyesek szerint ő maga is az amerikaiak bábja.

Ezután nagy nyomás nehezedett a hetilapra, amely – némi önvizsgálat után – bejelentette, hogy írásukra nincs megbízható bizonyíték. A Pentagon szóvivője, Lawrence DiRita – aki korábban az Abu Gurábi (amerikai kiejtéssel: Abu Ghraib) börtönben történteket elismerte – ezúttal cáfolta az értesülést, és a hetilapot tette felelőssé a történtekért.


Tájékozatlan katonák

Így kiderült, hogy miként született a cikk. A lap egy rangidős szerzője, Micahel Isikoff elolvasott egy pár kiszivárogtatott, az FBI belső rendszerén továbbított e-mailt. Mivel az olvasottak lehetségesnek tűntek, a tények ellenőrzése végett felhívta egyik forrását az amerikai kormányzatnál, aki azt mondta, hogy a leveleket olvassák a hadsereg nyomozói is, jelentésükben pedig több lesz, mint amit az újságíró megismert. A forrás említést tett arról, hogy a Koránt esetenként lehúzzák a csatornába.

A Gauntanamói tábort működtettő déli hadtest parancsnoksága az értesülést nem akarta kommentálni, mivel “folyamatban lévő ügyről” volt szó. Az újságíró viszont továbbra sem akarta közölni az értesülést anélkül, hogy arra hivatalos helyről ne érkezett volna valamilyen kommentár. A lap nemzetbiztonsági ügyekkel fogalkozó újságírója, John Barry ezért felhívta a védelmi minisztérium egyik rangidős tisztjét, és megkérdezte: valós-e az, ami a kéziratban áll. A tiszt csak azt cáfolta, hogy a visszaélésekért Geffrey Miller dandártábornok felel. Miller a Pentagon parancsára utazott Guantanamóra (katonai szlengben: Gitmóra), hogy felügyelje a kihallgatásokat. A többit viszont nem cáfolta a megkérdezett tiszt. Mint később kiderült, azért nem, mert nem ismerte részleteiben az ügyet. A lap viszont megjelentette az anyagot Periscope rovatában, hiszen hivatalos helyről reagáltak rá.

A Newsweek pedig ezzel majdnem háborút robbantott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik